Jak správně vybrat respirátor nebo roušku?

Nejprve je třeba promyslet účel pořízení. Potřebujete-li respirátor do značně infekčního prostředí, například na testy covid19, na odběrové místo, do nemocnice na pohotovost apod, je vhodné použít respirátor FFP3. Stejné je to, jste-li ohrožená skupina např. astmatik, nebo po vážné chorobě, v léčení s vážnou chorobou apod. 

Je-li vysoká koncentraci viru, k tomu ještě v podobě aerosolu, v sušším prostředí, ochrání Vás pouze stupeň filtrace ffp3, o tom není pochyb, ať je z řady míst doporučován pouze stupeň ochrany FFP2, to hlavně z ekonomických důvodů. 

Potřebujete-li jej na běžné nošení do práce, obchodu, MHD apod., i dle doporučení ministerstva zdravotnictví je dostačující ochrana stupně FFP2. Můžete použít i nákrčník s filtrační membránou s filtrací ffp2, nejlépe od renomované značky jako je Respilon, NANOLAB apod. Budete-li se pohybovat opět v sušším prostředí, k tomu se vzduchotechnikou - nákupní centra, kancelářské budovy s velkou koncentrací lidí, nádraží apod., s větší cirkulací vzduchu, je opět lepší použít stupeň filtrace FFP3. 

Máte-li např. podezření na kontakt s infikovaným, necítíte se dobře, je vhodné použít respirátor bez ventilku, nebo si na respirátor s ventilkem nasadit ještě roušku. Tak zabráníte případnému dalšímu šíření nemoci. 

Velmi důležité je, aby respirátor obzvlášť v infekčním prostředí dobře seděl a těsnil, jedině tak plní svou funkci. To je častý důvod pro použítí respirátoru než roušku. Obecně se má za to, že jakmile respirátor sundáte z obličeje, je kontaminován, měli byste jej znehodnotit nebo dezinfikovat. S respirátory je třeba manipulovat s čistýma rukama, nejlépe použít i dezinfekci, nejméně 60% alkoholu, jakmile respirátor sundáte, odložíte či vyhodíte, opět si vydezinfikovat ruce. 

Použít respirátor s nanofiltrační membránou, která  může usnadnit dýchání, nebudete tolik trpět  nedostatkem kyslíku, vydržet s touto ochrannou pomůckou delší dobu. 

Je možné i vhodné doplnit ochranu dýchacích cest i ochranou zraku, protože oči jsou také vstupní branou do těla, platí i pro viry a bakterie. Alternativou jsou mj. rukavice (vinil, latex, nitryl), se kterými si většinou jen neradi sáhnete do očí či obličeje.

V dalších článcích zde se můžete dovědět více o možné dezinfekci a prodloužení použití respirátoru, dalších souvisejících tématech.  

Jako poděkování za Váš zájem o Rady a doporučení, jejichž respektováním pomůžete všem, poskytujeme slevový kupón v hodnotě 100 Kč pro nákup nad 1.000 Kč:styl2018, který můžete zadat v průběhu objednávky.