Účinnost a ochrana respirátorem FFP2 a FFP3

Účinnost respirátoru je měřena normou EN149:2001, která udává označení FFP2, což je norma účinnosti filtrace částic tedy i virů, s účinností 94% (KN95 je Čínská norma, která má obdobnou účinnost filtrace 95%). Testování filtrace je prováděno zejména částicemi nejčastěji prachu o velikosti 600 nm, kterých je při testování nejvíce. Koronavirus SARS-COV-2 má velikost 80-150 nm, tedy je 4-6x menší než norma testuje, je pro jinou velikost částic.. Každý respirátor může mít i jinou účinnost, dle konkrétní velikosti viru, velmi důležitá je však i těsnost respirátoru na obličeji nositele!
 
Kvalita respirátoru se liší tím, kdo je vyrábí a jak je vyrábí, z jakého jsou respirátory filtračního materiálu, respirátory nemusí být vždy účinné pro částice 100 nm. FFP2 je spíše vodítko. Kvalitu a originalitu je možné poznat podle značky výrobce, renomované špičkové značky zajišťují významnou důvěryhodnost produktu (např. 3M, BLS, české GPP).
 
A jak vybrat konkrétní respirátor? Jde-li o renomovanou značku, která provádí testování v kvalitních a důvěryhodných laboratořích, používá kvalitní výrobní materiál, včetně nano technologií. (Více u konkrétních produktů e-shopu).
 
Jak probíhá filtrace a záchyt částic vč. virů? Filtrační materiál využívá dva základní mechanismy, jako kdybychom použili sítko, částice se zachytí, pro větší částice funguje vliv setrvačného chování částic (pro částice velikosti okolo 300 nm), částice míjejí jednotlivá vlákna respirátoru, narazí do filtračního materiálu díky velké rychlosti a setrvačnosti. Malé částice neustále naráží do částic molekul vzduchu, jsou “dostrkány" k filtračním vláknům silami, jakmile se k vláknům filtračního materiálu dostanou, tak se zachytí na povrchu filtračního materiálu, zároveň jsou silami přidržované, pro představu jako suchým zipem. Na druhou stranu nejvyšší záchyt má a bude mít respirátor filtrační účinnosti FFP3, který má i mnohavrtvý filtrační materiál, s větší hustotou vláken u sebe. Případně lze použít i filtrační masky, účinnost filtrace i FFP3+. 
 
Jak dlouho nosit respirátor? Záleží na konkrétním výrobku, nedojde-li k mechanickému poškození, dá-li se přes něj dýchat, může navlhávat, ale nemusí to znamenat snížení účinnosti. Také po delší době se uvnitř mohou množit bakterie, při dezinfekci respirátorů nemusí dezinfekce proniknout až do vnitřních vrstev, proto je vhodné respektovat jednorázovost nebo opakovatelné použití respirátoru doporučené výrobcem. R opakovaně použitelný NR jednorázový.
Více o problematice nalezněte v dalších částech tohoto blogu. 
Tým BusinessStyle
 
zdroj: Ústav chemických procesů AV ČR, Ing. Jakub Ondráček, Ph.D., přepis a textová úprava analytický tým ProRetail s.r.o. 
 
Jako poděkování za Váš zájem o Rady a doporučení, jejichž respektováním pomůžete všem, poskytujeme slevový kupón v hodnotě 100 Kč pro nákup nad 1.000 Kč:styl2018, který můžete zadat v průběhu objednávky.