Co znamená styl nebo dress code business formal?

Business formal dress code je styl, který má přesně daná pravidla a zákonitosti, jejichž neznalost se dá těžko zakrýt. Za nedodržení si můžete hned na začátku schůzky i pokazit důležité jednání nebo pracovní pohovor. Většina společností i pozic v managementu dodržuje spíše uvolněný business styl oblékání. Přísný dress code business formal dnes vyžadují především investiční společnosti, banky, pojišťovny, některé mezinárodní obchodní společnosti a právní kanceláře. Bývá očekáván na významných obchodních jednáních nebo u pracovních pohovorů v některých společnostech. Vhodné je se předem informovat na požadovaný dress code při konkrétní příležitosti na uvedeném kontaktu. Za Váš zájem o toto téma na Vás čeká sleva 100 Kč na první nákup - kód:byznysstyl2023 (objednávka alespoň za 600 Kč;)

Jak vypadá business formal dress code?

Základem je u pánů oblek – kravata – košile. Oblek tmavý, ideální variantou je tmavě šedá nebo tmavě modrá. Černá není špatně, ale nehodí se úplně všude, převážně k večerním událostem. V horkém létě můžete sáhnout po světle béžovém obleku. Do business formal obleku patří jednobarevná košile. Ideální je bílá, ale přípustné jsou i jiné světlé barvy nebo velice jemný vzor. Oblek a košili doplňuje většinou kravata. Rozhodně vybírejte decentní kravaty. Křiklavé barvy, výrazné vzory nebo dokonce obrázky nejsou přípustné. U dam lze zvolit kostým, vhodnou halenku, v kombinaci se sukní, odpovídající délky, barvy decentní, ne křiklavé, dle kultury společnosti či místa, kam je určen. Ryze černý oblek (kostým) bývá používán převážně k večerním přiležitostem, případně jak jistě víte - na pohřeb..

Business formal dress code a doplňky

Doplňky outfitu musí být sladěné. Jako první vybíráte obuv. Nejvhodnější jsou jednobarevné černé nebo hnědé kožené oxfordky, ale přípustná je i obuv typu derby. S barvou obuvi pak slaďte pásek, hodinky, aktovku případně peněženku. Ladit by měly i všechny kovové prvky. Máte hodinky se stříbrnou sponou? Pak by stříbrná měla být i přezka na opasku a tašce. Je více než vhodné mít určitý ojedinělý snadno zapamatovatelný doplněk, kterým na první pohled zaujmete, lidé si na Vás i později vzpomenou, případně bude vhodným podnětem k diskuzi - k čemu slouží, odkud jej máte, jak jste na něj hrdí apod. V našem e-shopu jich můžete vybrat dostatek, neváhejte se porozhlédnout.

V zimních měsících doplňte outfit o kabát. Nejvhodnější je tmavý vlněný kabát nebo trečkot. Také rukavice by měly ladit. Zvolte kožené rukavice v barvě obuvi a ostatních doplňků.

Mnohem více k tématu můžete nalézt v oblíbených knihách o etiketě, např. od autora Ladislava Špačka (Velká kniha etikety aj.)