Proč je dobré přes respirátor s ventilkem dát ještě roušku?

Většinou není vše dokonalé, to platí i u respirátorů s ventilkem, nezáleží na tom, jestli ffp2 či ffp3 aj. Ventilek samotný usnadní dýchání, nedýcháte s takovým odporem při výdechu, pod respirátorem se nehromadí vydýchaný vzduch, s větším obsahem CO2, zároveň tento vydýchaný vzduch opět nevdechujete, s nižším obsahem kyslíku. Ventilek se uzavře při nádechu uživatele, dýcháte přes filtrační materiál/y. Je tedy vhodný pro lepší snažší dýchání, ale to není vše. 

Respirátor s ventilkem nechrání Vaše okolí. Vydechnutý vzduch z plic vydechujete ven bez filtrace, vč. případného viru ve vydechnutém aerosolu. Jste-li nakaženi je riziko, že nakazíte své okolí, šíříte virus či jinou infekci. V zahraničí nebo v některých českých nemocnicích (např. IKEM) je pro zabránění tomuto používaná běžná rouška - ústenka, nejčastěji chirurgická, která se jednoduše dá ještě přes respirátor, uchytí se za uši. 

Tím se zároveň trochu prodlouží životnost respirátoru, částečně odfiltruje částice i překrývající rouška. Zároveň je menší šance, že se do ventilku - mezi jeho obvod a "blánu" dostane nečistota, omezí tak účinnost, nebo se jen méně zněčistí filtrační vrstvy respirátoru. U respirátorů pro opakované používání to platí stejně, rouška přes respirátor s ventilkem může zvýšit počet cyklů použití, samozřejmě s nutnou dezinfekcí, nebo sterilizací - viz postupy zde v Radách a doporučeních. 

Jako poděkování za Váš zájem o Rady a doporučení, jejichž respektováním pomůžete všem, poskytujeme slevový kupón v hodnotě 100 Kč pro nákup nad 1.000 Kč:styl2018, který můžete zadat v průběhu objednávky.

Zdroj: analytický tým ProRetail s.r.o.; konzultováno s IKEM; čerpáno z časté praxe uživatelů.